Meten én bespreken

De vragenlijsten van de Uitkomstenset Zwangerschap & Geboorte zijn onderdeel van de zorgverlening. Ze richten de aandacht van cliënt en zorgverlener op de punten die essentieel zijn om te bespreken. Dit kunnen medische of sociaalpsychologische thema’s zijn, die anders niet vanzelf aan bod komen. Samen met de cliënt overleg je wat haar wensen en mogelijkheden (behandelopties) zijn om zich beter te voelen.

Een cliënt van het Erasmus MC vertelt over haar ervaring

Samen beslissen, gebruik de 3 goede vragen

De tool 3 goede vragen vergroot het bewustzijn van Samen Beslissen (shared decision making) bij zowel cliënten als zorgverleners.

Om zwangere vrouwen te helpen bij het samen beslissen met hun verloskundig zorgverlener is de campagne ‘3 goede vragen’ speciaal op maat gemaakt voor de geboortezorg. Er zijn ook folders beschikbaar die je als verloskundig zorgverlener kunt meegeven aan de zwangere vrouw. Hierin wordt uitgelegd dat je als cliënt altijd een keuze hebt welke zorg je wilt hebben, dat je hierover goed geïnformeerd moet worden en dat je met je zorgverlener kan bespreken wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Meer over samen beslissen en de methode 3 goede vragen? Ga naar de toolkit samen beslissen .

De folders en kaartjes zijn bij de Patiëntenfederatie Nederland te bestellen via de website .

Ook is er voor VSV’s die hiermee willen gaan werken een handleiding  geschreven